【石硤尾邨街市貓】兩年後清拆 義工照顧三十貓咪 急需貓糧尋家

1317

【動物專訊】政府已落實重建石硤尾公屋邨,其中位於第19-20座公屋樓下的石硤尾街市亦將重建,日後將由市政街市取代。現時在街市內有約30隻貓咪,貓咪大多沒有主人,現由義工照顧,每晚到街市餵飼。義工陳太擔心日後街市清拆,貓咪留離失所。

記者:小菁

檔主無為貓絕育 30隻貓無家半放養

街市有30多隻貓,日間貓兒都躲在假天花或檔口下,不易察覺。但每日黃昏七至八時,義工陳太便會帶同乾糧和罐頭來到街市,陳太一叫「黃仔、大白貓、媽咪」等貓咪的名字,四五隻貓便會從暗處跳出來,走到陳太腳下轉數圈。陳太便會把貓帶到街市一處,將貓糧以膠盒、報紙盛著餵貓,待貓吃完後就收拾乾淨。

街市內,亦有檔主非常愛貓,而且照顧有加。但陳太指,街市內另有30多隻無人照顧的貓,原因是有檔主不負責任,沒有為貓絕育,貓咪生了小貓後,又不加以照顧,隨得牠們在街市中生活,數量漸多。陳太每晚均要花數小時來餵貓。

貓咪被虐打、雙眼塗膠水 感痛心

石硤尾邨街市屬於舊式街市設計,街市如一個長形盒子,街市四面是雜貨小店前門和餐廳後門,街市內面,就有橫橫直直的小巷,賣各式貨品如海鮮、肉類、蔬菜、生果、乾雜、衣飾等。街市大,而且檔口和餐廳多,檔口距離又窄,於是易生磨擦,亦有不喜歡貓的人會虐打貓。有動保團體亦透露,曾接過求助,該街市有人以掃把打貓、煎鍋打貓,陳太亦指有貓咪的隻眼被塗上膠水以至發炎,她花了好幾個月為牠滴眼水,貓咪情況才漸有好轉。

義工為貓咪絕育尋家

兩年重建,令貓咪去向未明,但幸有義工照顧,貓咪現時總算每天能有飽飯吃。陳太亦帶貓咪去愛護動物協會及非牟利獸醫協會絕育和植入晶片,貓咪數量算是穩定下來。

「我又唔忍心睇見佢地(貓咪)無飯食,病咗又冇人理,幾辛苦都每日來餵。但以家只靠自己積儲買貓糧,實在唔夠,仲未計貓咪睇醫生費用,下下幾千甚至成萬元。但點忍心掉低佢地呢?」陳太無奈地道。她希望有心人能捐糧,如有市民有興趣領養,亦可聯絡她,但必須對貓盡責,如安裝窗網等。「希望佢地搵到住好人家,如果唔係會好擔心。」

13646928_10154325289925561_1620513500_o 13672375_10154325289930561_390320837_n 13839911_10154325291650561_655878081_o 13663390_10154325291665561_1988608294_o

Comments

comments

NO COMMENTS